Dárcovství kostní dřeně

Jsme hrdými spolupracovníky Českého národního registru dárců dřeně. Pro detailní a úplné informace o dárcovství kostní dřeně koukni na web našeho registru www.kostnidren.cz. Zde jsme připravili přehled toho nejdůležitějšího.

Při zápisu do registru si buďte, prosím, jistí, že jste připravení někomu pomoci. Nenechte se nikým přemluvit ani vyhecovat. Pro pacienta nemůže být horší zpráva, než že se vhodný dárce našel, ale odmítl mu nakonec kostní dřeň darovat. Vstup do registru je jen první krok. Pokud budete následně vybráni jako dárce, je potřeba počítat s určitým nepohodlím, cestováním a časem, který pro záchranu nemocného budete muset obětovat.

Podívej se na toto video.
Pouhé dvě minuty a vše ti bude jasné!

Proč být v registru

Dárci v českých registrech jsou k dispozici pro pacienty na celém světě, protože registry jsou vzájemně propojené. Jen v České republice každoročně onemocní stovky dětí i dospělých leukémií nebo jinou vážnou poruchou krvetvorby. Často pro tyto pacienty není jiná možnost léčby, než podstoupit transplantaci kostní dřeně, resp. krvetvorných buněk. Každý čtvrtý nemocný ale svého zachránce v registru nenajde vůbec nebo ne včas. Změň to, třeba jsi něčí hrdina právě ty!

Základní podmínky pro vstup

Základní podmínky pro vstup do registru:

  • věk 18 – 35 let včetně (tj. do dne 36. narozenin) * 

  • hmotnost alespoň 50 kg

  • dobrý zdravotní stav bez trvalého užívání léků (vyjma antikoncepce a léků na sezónní alergie)

  • ochota obětovat svůj čas a pohodlí pro záchranu života někoho neznámého

Nejčastější dotazy na zdravotní stav


Zápisu nebrání:

  • těhotenství a kojení

  • lehké formy alergií

  • prodělaný chirurgický zákrok (bez následků)

  • prodělaná borelióza, mononukleóza, encefalitida, žloutenka typu A

  • kouření, tetování

Zápisu do registru brání:

  • trvalé užívání léků (nevadí pouze antikoncepce, doplňky stravy a léky na sezónní alergie)

  • vysoký tlak, nemoci srdce a cév

  • nemoci krve, krvácivé choroby

  • astma, atopický ekzém, lupénka, těžké formy alergií

  • nemoci štítné žlázy

  • cukrovka

  • prodělané nádorové onemocnění

Pokud si přesto nejsi jistý, klikni na podrobnější soupis ČNRDD nebo nám napiš, rádi odpovíme.

 

Jak se registrovat

Při zápisu do registru tě čekají následující kroky. Pokud se registruješ přímo v nemocnici, místo stěru z ústní dutiny ti odeberou malé množství krve. Vše tak probíhá bezbolestně a zabere zhruba 10 minut.

Registrační dotazník

Vyplníš pár informací o tobě a tvém zdraví.

Kontrola dotazníku

Popovídáme si o dárcovství kostní dřeně a zodpovíme všechny tvoje otázky.

Stěr z dutiny ústní

Sám si odebereš vzorek výtěrovými štětičkami.

Dáš naději na život

Vše nám odevzdáš a je hotovo! Stačilo 10 minut a stal jsi se hrdinou!

 Vstoupit se dá na veřejné náborové akci nebo v některém z dárcovských či náběrových center ČNRDD.

Aktuální seznam míst najdeš na této mapě:


Akce Naše náborová akce
Akce Registrační centra ČNRDD

Jsme z Mladoboleslavska a rádi tě po domluvě také zaregistrujeme individuálně.

Jak se kostní dřeň daruje

Kostní dřeň vždy daruješ konkrétnímu člověku, se kterým máš shodu v tzv. HLA znacích a jsi pro něj v danou chvíli nejlepší možný dárce. K samotnému odběru dospěje pouze přibližně každý 120. zaregistrovaný. Zápis do registru tedy automaticky neznamená odběr. Přesto dáváš už svou přítomností ohromnou naději na život každému, kdo bude transplantaci potřebovat.

 

Po zápisu tě registr může kontaktovat za měsíc, za tři roky nebo třeba nikdy. Záleží to na tom, kdy a jestli onemocní někdo, kdo bude mít právě s tebou shodu v potřebné části genetiky. Od prvního telefonu k samotnému darování dojde zpravidla až po několika týdnech – máš tedy dost času si zařídit hlídání dětí nebo volno ve škole či práci. Napřed tě čekají odběry krve a pokud je vše v pořádku, absolvuješ ještě předoperační vyšetření, aby byla jistota, že odběr neohrozí tebe ani pacienta. Během této doby pacient musí absolvovat další sérii chemoterapií, kterými se připraví na transplantaci.


Dnes už existují dva rovnocenné způsoby odběru a je pouze na tobě, který si vybereš.

 

Známější je odběr punkční jehlou z pánevní kosti, který se provádí pod plnou narkózou, takže vše prospíš. Nejedná se tedy o žádné vrtání ani řezání kostí, jsou to jednotlivé vpichy. Zákrok trvá zhruba 20 minut a kvůli narkóze vyžaduje hospitalizaci. Po probuzení můžeš krátce cítit bolest, která se dá přirovnat k naražení, třeba jako když upadneš na ledu.

 

Druhá varianta je podobná odběru krevní plazmy, je to separace krvetvorných buněk z periferní krve. Tento způsob není bolestivý, spíše jen nepohodlný, zabere zhruba čtyři hodiny. Krev z jedné (zpravidla loketní) žíly putuje do separátoru, který si vyfiltruje potřebné buňky a ostatní složky krve ti vrací druhou žílou zpět. 3-4 dny před odběrem je třeba 1x denně aplikovat injekci do podkoží s růstovým faktorem, který dostane krvetvorné buňky z kostní dřeně do krevního oběhu (to je stejný proces, jaký tělo samo používá, když bojuje třeba s chřipkou). Pokud je vše v pořádku a podaří se napoprvé získat potřebné množství, můžeš jít stejný den po pár hodinách domů.

Detailní informace o samotném darování najdeš zde: https://registr.kostnidren.cz/darci/jak-se-dren-daruje/

Nejčastější dotazy

To bohužel nikdo neví. Možná za čtvrt roku, za pět let, třeba nikdy. Kostní dřeň, resp. krvetvorné buňky, vždy daruješ konkrétnímu člověku, se kterým musíš mít shodu v určité části genetiky. Zkrátka záleží na tom, jestli transplantaci bude v budoucnu potřebovat někdo, s kým jsi právě ty kompatibilní.

Méně než 1 %. Kostní dřeň daruje přibližně každý 120. zapsaný potenciální dárce.

Nikdo zodpovědný ti neřekne, že to vůbec nebolí. Někdo po odběru žádnou bolest necítí, někdo si vezme běžný Ibalgin. Každý má práh bolesti jinde a také se liší množství odebraného materiálu. Celkově se dá ale říci, že to bolí mnohem méně, než si drtivá většina lidí představuje. Dárci odchází se slovy, že ten blažený pocit z možné záchrany života vše vysoce převyšuje a že se vůbec nemuseli tolik bát.

Zaregistrovat se můžeš i jako těhotná či kojící, darovat bys ale nemohla. Je potřeba být alespoň půl roku po porodu/odstavení. Pokud tě registr osloví v této době, nahlásíš tuto situaci a dočasně si tě vyblokují. Po nějaké době budeš automaticky v systému opět k dispozici.

Není to vůbec problém, lze darovat opakovaně. A to jak někomu neznámému, tak pak i členu rodiny. Také se stává, že tě 2x potřebuje stejný pacient.

Nebude, kostní dřeně ti odeberou jen přibližně 5 % a tělo si vše do pár týdnů opět doplní.

Není potřeba pracovní neschopnost, ale určitý klidový režim je po odběru vhodný.

Pokud se zapsat nemůžeš, nezapomeň, že jsou i další formy pomoci. Můžeš se stát například naším dobrovolníkem, pomoci finančně nebo třeba jen zasdílet nějakou náborovou akci ve tvém okolí. Sdílení myšlenky dárcovství je neméně důležité.

Do 60 let nebo dokud to tvé zdraví dovolí.

Dárci jsou po odběru dlouhodobě sledovaní a žádná studie neprokázala negativní následky samotného darování kostní dřeně, rizika jsou tedy minimální. Co se může stát je komplikace související přímo s úkonem – nevolnost po narkóze, bolest v místě v pichu, únava.

Po odběru krvetvorných buněk máš nárok na daňové zvýhodnění ve výši 20.000 Kč (netýká se „pouze“ registrace), dále čtyři dny placeného náhradního volna a na proplacení cestovného. Pokud jsi i dárce krve, nezapomeň, že máš nárok na daňové zvýhodnění ve výši 3.000 Kč za každý neplacený odběr krve.

Chcete nás podpořit?

Podpořte nás a pomozte nám najít další hrdiny, kteří zachraňují životy. Děkujeme.

Kontakt

NÁBOR HRDINŮ, z. s., U Vrbiček 691,  294 41 Dobrovice<br /> IČ 09192450

NÁBOR HRDINŮ, z. s., U Vrbiček 691, 294 41 Dobrovice
IČ 09192450

+420 777 66 88 78

+420 777 66 88 78

info@naborhrdinu.cz

info@naborhrdinu.cz

© 2021 Všechna práva vyhrazena
jankuncik.cz